LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

Kako pravilno prati zube?

PL23Želite li sačuvati zdravlje i ljepotu zubi, pridržavajte se osnovnih pravila njege koja, iako su vrlo jednostavna, svi često zaboravljamo. I, naravno, ne zanemarujte bilo kakvu bol i nelagodu, već odmah dogovorite termin kod stomatologa.

Četkica ne smije biti pretvrda: Pranje zuba tvrdim ili srednje tvrdim četkicama te jakim pritiskom s vremenom može prouzročiti defekte na zubnoj caklini. Suvremena dentalna medicina preporučuje zubne četkice koje u svom radnom dijelu imaju puno mekanih i pravilno raspoređenih vlakana koja pri pranju dopiru i do najnepristupačnijih mjesta u ustima. Kod pranja takvim četkicama ne treba primjenjivati pritisak, nego laganim kružnim pokretima detaljno očistiti svaki zub sa svih strana, posebno pazeći da se očisti mjesto između zuba i zubnog mesa jer se time smanjuje i mogućnost nastajanja parodontalnih bolesti.

Ne zaboravite međuprostore: Osim četkice za zube, svakako primijenite i nešto za čišćenje međuzubnih prostora, po mogućnosti interdentalne četkice. Za održavanje higijene usne šupljine i zdravlja zuba dobrodošla je i primjena zubnog konca.

Kako prati zube: Da bi zubi bili temeljito očišćeni, postupak zahtijeva najmanje dvije minute. Zvuči kratko, ali većina ljudi ni približno toliko vremena ne posveti tom postupku. Pravilno pranje podrazumijeva polagano i blago kruženje četkicom po zubima, precizno i temeljito pranje područja oko plombi, zubne krune te nježno trljanje desni. Prvo treba očistiti vanjsku površinu gornjih zuba te vanjsku površinu donjih, zatim unutrašnju stranu gornjih, a potom unutrašnju površinu donjih zuba. Precizno treba iščetkati plombe i dijelove na kojima su rađene rekonstrukcije. Da bi dah bio svježiji, ne treba zaboraviti iščetkati i jezik. Usmjerite četkicu pod kutom od 45 stupnjeva prema liniji desni i kružnim pokretima četkajte u suprotnom smjeru. Četkanjem jezika uklonit ćete bakterije i održati svježinu daha.

Pogrešne navike: Prehrana može negativno utjecati na zdravlje zuba. Slatke, ali i kisele namirnice mogu oštetiti caklinu te na taj način pospješiti demineralizaciju površine zuba. Namirnice, poput soka od limuna i naranče, ili gazirana pića, imaju abrazivno djelovanje na caklinu, posebno ako se konzumiraju u večernjim satima, prije odlaska na počinak, te ako se nakon konzumacije ne operu zubi.

Kad zaboli, odmah stomatologu: Samo doktor dentalne medicine može postaviti točnu dijagnozu i utvrditi je li riječ o kratkotrajnom i privremenom problemu ili nečem ozbiljnijem. On može utvrditi i je li osjetljivost zubi posljedica skrivenih mikrokarijesa koji nisu vidljivi, a vrlo su česta pojava u odraslih osoba. Karijes, čak i u vrlo maloj mjeri, može se otkriti na siguran i bezbolan način, pomoću rendgena.

IZVOR: www.jutarnji.hr

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17