LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

Zubi i djeca

zubiidjeca02Rođenjem djeteta susrećete se s novim problemima. Do sada ste se brinuli sami o sebi a sada se počinjete brinuti sami o djetetu, ovdje je nekoliko savjeta i uputa o zubima. Dok zdravlje nas odraslih ovisi o nama samima, zdravlje zubi djeteta, ovisi o roditeljima. Prema tome, ako želite da vaše dijete izbjegne neugodnosti koje mogu izazivati bolesti usta i zubi, morate se početi brinuti o njima.

Potrebno je reći da karijes ili zubni kvar nije bolest koja se nasljeđuje. Nasljeđuju se samo sklonost i moguće nepravilne navike prehrane i higijene. One mogu uzrokovati nastanak karijesa, tek u manjoj mjeri odgovorno je genetsko naslijeđe. Nicanje zubi predstavlja prirodni tijek događaja u rastu djeteta.

Osnova za zube počinje se stvarati već od šestog tjedna trudnoće. U trenutku rođenja već su svi zubi uobličeni. Ukupno 20 mliječnih, a vrlo često i prvi trajni kutnjaci. Nicanje mliječnih zubi počinje oko šestog mjeseca života.Najprije se pojave donji srednji sjekutići, a zatim gornji. U dobi od 8 do 10 mjeseci niču gornji sjekutići. U dobi od 10 do 14 mjeseci niknu donji postranični (bočni) sjekutići. Poslije 12 mjeseci niču gornji te donji prvi kutnjaci nakon tog slijede očnjaci, te zadnji oko druge godine života niču drugi kutnjaci. Vremenske odrednice su približno navedene, te su moguća odstupanja 2 do 3 mjeseca. Svakako zubi mogu i prije niknuti, a ponekad se dijete može roditi sa zubom. No taj zub najčešće nema korijena, već je u stvarnosti rožnata tvorba koju valja odstraniti kako ne bi smetala pri dojenju.

Zubi niču bez ozljede sluznice i bez krvarenja. Ponekad se iznad zuba koji niče javlja izbočina koja može biti bjelkasta jer zbog pritiska rastućeg zuba krv biva istisnuta iz područja. Mjesto izrastanja zuba može biti i plavičasto. Do tog dolazi jer je zub prekinuo neku krvnu žilicu izazvavši podljev krvi. Sve te smetnje nestanu čim zub nikne. Ako to čini poteškoće djetetu te vas stoga zabrinjava obratite se stomatologu.

Kad počnu nicati zubi oni na svojem putu osim krvnih žilica pritišću i okončine živaca te stoga dijete osjeća svrbež. Tad djeca počinju intenzivno stavljati ručice u usta. Koji puta to nije dovoljno te će ono stavljati razne predmete u usta koji mogu biti nečisti te s toga može doći do zaraze ili proljeva. U to doba djetetu treba dati gumenu ili igračku od mekane plastike kako bi ju moglo grickati. Dobro je grickalicu prije ohladiti u hladnjaku kako bi na taj način ublažili svrbež i na taj način pomogli svom djetetu. Još i sada je rašireno vjerovanje da zbog nicanja zubi djeca izrazito jače sline, imaju temperaturu i proljeve.

Morate znati da djeca u toj dobi prelaze iz ležećeg položaja u sjedeći. Žlijezde slinovnice počnu lučiti slinu, no dno usta je još vrlo plitko. Djeca u toj dobi još nisu u potpunosti savladala postupak gutanja bez uzimanja hrane, pa je to stvarni razlog zašto slina curi iz usta. A što se tiče temperature i proljeva objašnjenje je na istom tragu. Sad već djeca pužu , dodiruju razne predmete koje stavljaju u usta. Budući da predmeti i sada već i ruke mogu biti nečisti i na sebi imati razne klice, do infekcija puno lakše dođe. Kako mladi organizam na sve burno reagira, vrlo lako može nastati povišena tjelesna temperatura i proljevi. Pri povišenoj temperaturi jače se šire krvne žile, bolja je prokrvljenost cijelog organizma pa i zbog toga, zubi brže izbijaju.

Evo nekoliko naputaka o izrazima koji se koriste prilikom posjeta stomatologu i uputa kako ih objasniti djetetu:
- posao stomatologa: on broji, čisti ili pere zubiće.
- svjetlo: jako svjetlo sjat će u tvoja usta kako bi liječnik dobro vidio sve tvoje sjajne zubiće.
- igra pregleda: kod kuće posvijetlite ručnom svjetiljkom u usta djeteta i dajte mu malo zrcalo kako bi sam brojio svoje zube.
- bušilica: to je mali tuš za pranje i čišćenje zubića. Bušilice kakve je dijete vidjelo, uglavnom su bile u rukama majstora ili ukućana koji su popravljali prilično velike stvari, uz puno buke ili prašine.
- "ništa te neće boljeti": izreka koju treba izbjeći jer izaziva u djetetu sumnju da će mu se nešto loše dogoditi. Općenito riječ "bol" treba izbjegavati jer na taj način puno lakše prenosimo naše negativne asocijacije na dijete

I na kraju, nemojte zaboraviti da dijete osjeća i primjećuje vaš nemir i strah. Pokušajte da prvi posjet stomatologu prođe mirno i bez nervoze, kako bi i vaše dijete bez straha i traume krenulo zubnom liječniku.
IZVOR: cuvarkuca.hr

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17