LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

Savjeti za pacijente s protetskim nadomjescima

oudere mannen banger stukgaan relatie

Kako bi protetski nadomjesci što duže estetski i funkcijski zadovoljavali, posebna pažnja mora se obratiti na njihovo održavanje i higijenu. Redovito i ispravno čišćenje bitno je kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća, neugodan zadah, gljivične i bakterijske upale sluznice, upale potpornoga tkiva zuba, rasklimavanje i gubitak zuba nosača protetskog rada te osiguralo cjelovito zdravlje usne šupljine. Redovitim kontrolama, dobrim održavanjem oralne higijene, kao i obaveznim održavanjem samih radova, u značajnoj mjeri se produžava njihov vijek trajanja.

Danas je na raspolaganju više protetskih rješenja kojima se mogu nadomjestiti jedan ili više izgubljenih zubi. Odabir ovisi o nekoliko čimbenika, među njima je jedan od najvažnijih broj izgubljenih zubi. Rješenje kod problema djelomičnih nedostataka zuba jesu mostovi, implantati ili djelomične zubne proteze, a za problem potpunog nedostatka zuba na raspolaganju je totalna, odnosno potpuna zubna proteza. Bez obzira na koji način se riješi problem nedostatka zubi, oralna higijena protetskih nadomjestaka mora biti prioritet.

Kako pravilno održavati protetske nadomjeske?
Njega protetskih nadomjestaka je važna, ne samo zbog vijeka trajanja samog nadomjeska već i zbog zdravlja ostalih površina koje okružuju protetske nadomjeske. Stoga je veoma važno da doktor dentalne medicine ili njegov asistent, nakon završetka postavljanja protetskog nadomjeska, upozna pacijenta s pravilnim načinom održavanja novih zuba, posebno područja oko implantata. Općenito vrijedi da se, nakon osnovnoga čišćenja zubi i međuzubnih prostora, odvoji dio vremena za čišćenje mjesta ispod mostova i oko zubnog implantata. 

A njega proteze?
Ako imate potpunu zubnu protezu, to ne znači da više ne treba skrbiti o usnoj šupljini ili protezi. Naime, za treće zube također je vrlo važna primjerena, temeljita i redovita higijena. Da bi se izbjegle različite neugodnosti, koje su posljedica nedovoljne higijene zubne proteze i sluznice usta, poput namnoženih gljivica i upale sluznice usta, svakodnevno treba čistiti bakterijske naslage i ostatke hrane sa svih površina zubne proteze.
Neka pomagala koja mogu pomoći u njezi, odnosno pravilnom održavanju zubne proteze su:
• posebna četkica za zube,
• posebna pasta za zube,
• tablete za čišćenje zubne proteze koje se rastapaju u vodi.

Prilikom njege proteze također se ne smije zanemariti ni činjenica da svaki dan treba očistiti i sluznicu usta, a osobito je značajna higijena mjesta gdje proteza dodiruje desni i nepce. Pritom pomaže mekana zubna četkica kojom se očetkaju desni, odnosno sve površine koje pokriva proteza. Upotrebom mekane zubne četkice, koja ima masirajuće učinke, se osigurava i bolja cirkulacija u desnima i sluznici usta. Ukoliko se ostaci hrane i ostalih nečistoća ne uklone potpuno povećava se rizik nastanka upale sluznice usta, na što može upućivati osjećaj peckanja u ustima. U tom je slučaju najbolje posjetiti doktora dentalne medicine koji će pomoći odgovarajućim savjetima i uklanjanjem nastalog problema.

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17