LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

Savjeti iz opće stomatologije

savjetiopcastomatologija

Najbolji način sprečavanja pojave bolesti zuba, zubnog mesa ili usne šupljine je razvijanje pravilnih navika zubne njege. Vrlo je važno stvoriti rutinu pranja zubi nakon svakog jela i međuobroka, te prije spavanja. Kod djece je potrebno od malih nogu razviti svijest o važnosti higijene usne šupljine. Prvih četiri do pet godina djetetovog života pomažite mu u čišćenju zubi i zubnog mesa, dok dijete ne stekne sigurnost da to učini samo.

Sve se više pozornosti posvećuje zdravlju zubi i njegi usne šupljine, a naglasak se stavlja na rani početak stvaranja higijenskih navika, već u ranom djetinjstvu. Zdravlje zubi uvelike utječe na kvalitetu vašeg života. Lijep osmijeh upotpunjuje vaš vanjski izgled, a zdravi zubi omogućavaju vam zdravu i pravilnu ishranu.

Zubne paste
Izbor najbolje zubne paste nije nimalo lak zadatak. Na policama se često mogu naći deseci različitih vrsta zubne paste i različitih proizvođača. Važno je da izaberete pastu koja sadrži fluor. Neke od zubnih pasta nude i zaštitu od stvaranja zubnih naslaga od tvrdih minerala. Ako birate zubnu pastu za vaše dijete, obratite pozornost i na njen okus, kako bi pranje zubi bilo ugodnije za dijete. Naučite vaše dijete da zubna pasta nije hrana te da ju je potrebno ispljunuti, a ne progutati. Uvijek koristite samo malu količinu zubne paste, veličine zrna graška, prilikom pranja zubi djeteta, kako u slučaju gutanja dijete ne bi progutalo preveliku količinu fluora.

Četkice za zube
Problem izbora najbolje četkice za zube nije ništa manji nego problem izbora zubne paste. Prilikom kupovine četkice za zube, izaberite onu koja ima mekane dlačice koje na krajevima nisu oštre, već zaobljene. Ovisno o veličini zubne šupljine, obratite pozornost i na veličinu glave četkice. Glava četkice trebala bi biti dovoljno mala kako bi mogla doprijeti do svih dijelova usne šupljine i do svih zubi. Svaka tri do četiri mjeseca zamijenite svoju četkicu novom. Kada kupujete četkicu za vaše dijete, imajte na umu da su njihove desni osjetljive te da upotrebom pogrešne četkice za zube može doći do oštećenja mekanog tkiva. Stoga je izrazito važno da četkica vašeg djeteta ima mekane, najlonske dlačice. Dok je dijete još malo, četkica bi trebala biti vrlo mala. Kako dijete raste, neka veličina glave četkice bude dovoljna da četka jedan do dva zuba u isto vrijeme. Četkica vašeg djeteta trebala bi biti dovoljno mala da dohvati sve zube u usnoj šupljini, uključujući kutnjake. Četkice kao i kod odraslih mijenjajte svaka tri do četiri mjeseca ili ranije ako se istroše. Ukoliko se četkica istroši znatno ranije od tri do četiri mjeseca, moguće je da vaše dijete četka zube s previše pritiskanja. Električne zubne četkice djeci mogu biti zabavne za korištenje. Prednost je što u kraćem vremenu naprave više ciklusa četkanja te se tako skraćuje vrijeme aktivnog četkanja. Mogu biti od praktične važnosti i kod djece s posebnim potrebama, kojima duže sjedenje ili disciplinirano četkanje može predstavljati problem.

Tekućine za ispiranje usne šupljine
Postoji razlika između vodice za ispiranje usne šupljine i tekućine za ispiranje usta koja sadrži fluor. Vodica za ispiranje osvježava dah, ali ne čisti i ne zaštićuje zube. Većina takvih sredstava sadrži i alkohol, te nisu pogodna za djecu mlađu od šest godina, jer ih ona mogu progutati. Ako vaše dijete pati od kroničnog zadaha iz usta, možda je uzrok tomu neki drugi zdravstveni problem. Tekućine za ispiranje usta koje sadrže fluor oko zuba stvaraju zaštitni sloj s fluorom, koji sprečava pojavu karijesa. Posavjetujte se sa stomatologom vašeg djeteta kako biste znali treba li vaše dijete upotrebljavati ovakve proizvode. Također, provjerite je li vaše dijete u stanju pratiti upute, odnosno ispljunuti tekućinu nakon ispiranja. To možete provjeriti tako da dijete ispere usta s malo vode, te zatim tu vodu ne proguta, već ispljune.

Zubni konci
Zubni konac važan je dodatak higijeni usne šupljine. Zubnim koncem čistite prostor između zuba gdje se često mogu stvoriti naslage od ostataka hrane koja tu ostane i nakon pranja četkicom i pastom za zube. Preporučuje se zubni konac koristiti barem jednom dnevno, a različite vrste zubnog konca u stvari su adaptirane prema posebnim potrebama stanja u ustima. Imate li sve svoje zube i sve kontakte sačuvane preporučljivo je koristiti navoštenu zubnu svilu koja čuva i zubne papile od oštećenja vlaknima samog konca. Izaberite onu koja vam najviše odgovara. Zubni konci za djecu mogu se nabaviti u ljekarnama.

I prehrana je važna
Kao što je vrlo važno održavati redovitu higijenu usne šupljine, u borbi protiv bolesti zuba i zubnog mesa uvelike može pomoći i uravnotežena prehrana. Preporuča se prehrana koja sadrži povrće i voće, a malo zasićenih masti i soli. Gume za žvakanje bez šećera (posebice one koje sadrže ksilitol) vrlo su dobre za zube te je preporučljivo konzumirati ih nakon jela kao pomoćno sredstvo u održavanju higijene u slučaju kad baš nismo u mogućnosti oprati zube. Oni pomažu čišćenju usne šupljine od štetnih šećera i štite od naslaga. Izbjegavajte hranu koja sadrži puno šećera, posebice ljepljive, slatke deserte poput karamela ili grožđica. Ne jedite prije spavanja, budući da hrana koja ostane među zubima tijekom noći može uzrokovati karijes. Slina se manje izlučuje dok spavamo, pa tako niti ne čisti usnu šupljinu kao i tijekom dana.

Preventiva znači redovit pregled usta i zuba barem 2-3 puta godišnje. Lijep osmijeh ukras je našeg lica i oko toga se moramo pobrinuti dijelom sami, a dijelom uz pomoć stomatologa. Uz vrlo malo vremena (10-15 minuta dnevno), puno dobre volje i par savjeta stomatologa zdrav osmijeh bit će privilegija svakog od nas.

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17