LOGO

preuzmi-apk2.jpg

ZubotehnickiLAB 1

REZERVIRAJTE TERMIN

Stomatološka poliklinika Jurišić
Kneza Branimira 11 88000 Mostar 
tel.: 036 / 325 588 fax: 036 / 319 377
 
Ordinacija Smrčenjaci
tel.: 036 / 341 896
 
Ordinacija Rodoč
tel.: 036 / 351 606
 
Ordinacija ul. Ante Starčevića 32 E
tel.: 036 / 327 555

virtualnasetnjabtn

videogalerijabtn

Savjeti za djecu i roditelje

savjetizadjecuiroditeljeweb

U dječjoj stomatologiji tri osobe igraju ključnu ulogu: dijete, roditelj, stomatolog.

A dvije osobe imaju uloge i zadaće u procesu praćenja i liječenja dječjih zuba: roditelj i stomatolog. Budući da ovaj proces traje godinama, veoma je važno da funkcionira na zadovoljstvo svih.

Često je posjet zubara izvor stresa za roditelje i dijete, te se on izbjegava, prolongira i time se zdravlje zuba pogoršava. Na taj način posjet stomatologu postaje obiteljska briga, trauma i teška, neprijatna obveza. To se ne bi smjelo dopustiti! Dječji posjet stomatologu treba biti sastavni dio života i normalna situacija. Neprihvatljivo je u današnje vrijeme zanemariti zdravlje zuba svoga djeteta zbog straha od stomatologa. Kako prevazići ovu situaciju i riješiti problem? Naravno, svakom djetetu se pristupa individualno, ali postoje neki zajednički elementi: Prvi stomatološki pregled djeteta bi trebalo obaviti između 2. i 3. godine života. Rani pregledi i preventivna njega će štititi osmijeh vašeg djeteta od rođenja i tijekom cijelog života.

Trebalo bi primijeniti princip "Tell, Show, Do". Pri prvom pregledu razgovarati s djetetom i osloboditi ga od straha. Drugi put mu pokazati instrumente i način rada. Treći put uraditi nešto bezbolno (npr. pranje zuba).

Mliječne zube treba popravljati isto kao i stalne jer oni čuvaju mjesto stalnim zubima. Njihovim preranim gubitkom poremetit će se raspored stalnih zuba. Odmah nakon nicanja šestica neophodno je uraditi njihovo zaljevanje (pečačenje fisura) jer na taj način se u ranoj dobi zubi štite od karijesa (ali uz adekvatnu higijenu). Kontrole zuba kod djece potrebno je vršiti svakih 3 do 6 mjeseci.

Najvažniji razlog zbog kojeg je pregled potreban tako rano je prevencija. Problemi sa zubima mogu početi vrlo rano, a najčešći problem kod male djece je pojava karijesa. Kako bi se izbjegla pojava karijesa djeca ne bi trebala zaspati sa bočicom u ustima, ali ako već ne mogu zaspati drugačije, onda im u bocu treba staviti samo vodu. Voćne sokove iz bočice im treba davati u vrijeme kada ne spavaju, a čim prije je to moguće djecu treba učiti piti sok iz šalice.

Navika sisanja palca kod djece je dosta česta, ali nažalost i ta navika može negativno utjecati na zube djeteta, tako što je moguća pojava krivih zuba, pa se preporuča roditeljima da pokušaju pomoći svom djetetu u rješavanju te navike.

Čišćenje zubi kod djece treba također početi što ranije, a preporuča se i čišćenje desni kod novorođenčadi i prije izbijanja zuba, s mekom krpom i vodom. Čim dijete dobije zube, treba mu uvesti naviku pranja zuba dva puta dnevno, ujutro i navečer, sa odgovarajućom dječjom četkicom i pastom za zube. U početku djetetu roditelj treba pomoći pri pranju zubi, jer dijete nema dovoljnu sposobnost za samostalno i efektivno četkanje zubi.

U svakom slučaju neophodno je djetetu stvoriti naviku redovitog pranja zubi i posjeta stomatologu od malena, jer ako se navika stekne od malih nogu, ona će ostati tijekom cijelog života.

Roditelj:
- ne smije prenositi svoj strah na dijete
- ne smije dijete "plašiti" stomatologom
- mora razgovarati s djetetom i objasniti zašto treba popravljati zubiće i što će se dogoditi ako to ne učini
- ne miješa se u komunikaciju između djeteta i stomatologa
- ne smije paničariti i mora kontrolirati emocije
- mora shvatiti važnost posjete stomatologu
- treba nadzirati i pomagati pranje zuba sve do desete godine

sikfooter1 25png

LOGO

sikfooter2

GKM Logo 21 10 2015  

footerdemojurisic

sikfooter4

designer17